ADOPTOVANÁ HOLČIČKA

V roce 2011 se naše farnost připojila k podpoře projektu Arcidiecézní charity Olomouc “Adopce na dálku”.  Tento projekt pomáhá haitským dětem naučit se číst, psát a každý den se najíst teplého jídla. Tím dává dětem šanci na lepší budoucnost. Charita podporuje obyvatele Haiti i v běžném životě. Pomáhá se stavbou střech odolných vůči tropickým bouřím, snaží se vypořádat s nedostatkem pitné vody a hladem nebo pořádá zdravotní kempy pro obyvatele odříznutých oblastí (např. Baie de Henne a další)., kteří nemají zdravotní péči. Nyní zastává funkci koordinátorky projektu Mgr. Lada Matyášová, Dis.

V současné době máme od roku 2017 již třetí adoptovanou holčičku. Jmenuje se Shardai-el-Sheloona Moise. Narodila se v roce 2007 a žije se svou rodinou v malé vesničce Baie de Henne na severozápadě Haiti. Rodina má malou zahrádku a snaží se pěstovat vlastní plodiny, ale ani to ji nedokáže plně uživit. Shardai-el-Sheloona Moise by se chtěla stát učitelkou, ráda poslouchá hudbu, pravidelně navštěvuje školu a při vyučování se aktivně zapojuje. Je velmi přátelská a zdvořilá. Oblíbeným předmětem pro ni je čtení a literatura. Doma ráda pomáhá s vařením i uklízením.

846_Shardai-el-Sheloona-Moise_2022_preklad

info-z-haity

Pravidelná sbírka na tento projekt probíhá v kostele vždy v adventní době, poté jsou peníze odeslány Arcidiecézní charitě Olomouc, která projekt zabezpečuje. Dopis, vysvědčení a obrázek od Shardai najdete v době adventu na nástěnce v kostele. 

Pokud by Vás zajímaly podrobnější informace, můžete se začíst do článků na internetové stránce www.haiti.cz